Cuketová polévka s krupicovými nočky

2. srpna 2017 v 21:13 | Tarlla |  Polévky
Přeji všem krásný den. V první řadě se chci omluvit za delší odmlku. Neměla jsem příliš času na zkoušení nových receptů, natož na jejich zaznamenávání. Ale to hodlám co nejdříve napravit, nejlépe ještě teď. Usmívající se

Dnešním receptem je tedy cuketová polévka, když už máme tu sezónu. Odrůd cukety je opravdu nepřeberné množství. Většina z vás bude jistě znát tu, která se nazývá "Nefertiti". To je právě ona odrůda, kterou má většina zahrádkářů na svém záhonku. Její plody jsou podlouhlé, zelené bez výrazných ornamentů. Nápadně připomíná okurku. Mou oblíbenou odrůdou je "Goldline F1". Jedná se o cuketu, jejíž plody jsou opět podlouhlé, ale jasně žluté. Chuťově je o něco málo výraznější, ale zároveň jemnější oproti "Nefertiti". Ale dost už o odrůdách a hurá k receptu samotnému!

Suroviny:
- žlutá cuketa (buď podlouhlá, popř. kulatá - já použila půlku z každé)
- 4 menší brambory
- olivový olej
- 1 středně velká cibule
- sojová a worcestrová omáčka
- sůl, pepř, kurkuma
- čerstvá petržel a pažitka
- trocha mouky na zahuštění (rozmíchaná v mléce)

Cuketu očistíme od semínek a i se slupkou nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Cibuli nasekáme najemno a zpěníme na olivovém oleji, na ní pak orestujeme pokrájenou cuketu s brambory. Zakapeme sójovou a worcestrovou omáčkou, zasypeme kurkumou a zalijeme vroucí vodou. Po chuť můžeme přidat i půlku kostky zeleninového bujónu. Takto pod pokličkou vaříme, dokud zelenina nezměkne. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a popřípadě zahustíme moukou rozmíchanou v mléce.

Na nočky si připravíme:
- 50 g hrubé krupice
- 1 vejce
- cca 0,5 hrnku mléka
- sůl
- půl lžíce másla

Horké mléko osolíme, přidáme tuk a zvolna za stálého míchání na mírném plameni sypeme krupici. Mícháme až se těsto nelepí na dno a stěny nádoby. Do vychladlého těsta postupně vmícháme vejce. Potom lžící tvarujeme noky, zavaříme je do vroucí vody (5-6 minut).

Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/krupicove-noky-59


Celkově můžeme podávat tak, že do talíře vlijeme polévku, do ní vložíme 3 nočky, navrch můžeme dát i osmažené křepelčí vajíčko a snítku petrželky.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Flag Counter