Tvarohový koláč s borůvkami

1. července 2017 v 18:26 | Tarlla |  Sladké všeho druhu
Po zkouškovém konečně první volný víkend. Tak proč nevyrazit do lesa na borůvky! Ačkoliv je poměrně sucho, tak rostou, ale jsou maličké. O to více námahy to dá při jejich sbírání, ale odměna z nich vyrobená je více než skvělá. Mrkající Proto bych vám dnes ráda ukázala recept na tvarohový koláč s borůvkami, který potěší každého milovníka sladkého. Recept je na dortovou formu o průměru 23 cm.




Na těsto budeme potřebovat:
- 100 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru krupice
- půl sáčku prášku do pečiva
- 60 g másla
- 1 vejce

Troubu předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vysteleme pečícím papírem. V míse smícháme prosátou mouku s cukrem a kypřícím práškem. Přidáme máslo a rukou zpracujeme na hmotu podobnou drobence. Přidáme žloutek a pořádně propracujeme. Pokud se hmota stále drolí, přidáme dle potřeby bílek. Hladké těsto můžeme buď vyválet a vložit do formy, nebo rovnou "hroudu" vložit do formy a "namačkat" až ke krajům. Není potřeba těsto do těchto krajů zvedat a tvořit okrajek. Stačí, když budeme mít vystláno dno. Takto předpřipravený korpus dáme zapéct do trouby asi na 15 minut. Mezitím si připravíme nápň.

Na náplň si připravíme:
- 2 kostky polotučného měkkého tvarohu
- 250 g Mascarpone
- 2 velká vejce
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 130 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 -250 g čerstvých či mražených borůvek

V míse rozšleháme tvarohy s Mascarpone. Přidáme cukr, vanilkový cukr a zamícháme. Na závěr po jednom přidáme vejce a zapracujeme dohromady. Korpus vyndáme z trouby a směs na něj rovnou rozprostřeme a navrch zasypeme borůvkami. Dáme ještě zapéct. Zprvu na 15-20 minut na 180°C, poté dopékáme na 150°C.

Koláč necháme pořádně vychladit a můžeme podávat.



 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 scmon scmon | E-mail | Web | 10. července 2017 v 21:27 | Reagovat

Tak už vím, co asi doma zkusíme za nový recept :) Pokud si teda z dovolenky přivezu nějaké borůvky. Snad ještě budou, při nejhorším to budou jistit ty z trhu nebo obchodu ;-)

2 vyzkousene-recepty vyzkousene-recepty | 28. července 2017 v 17:57 | Reagovat

[1]: Dnes jsme zkoušeli ještě variantu s ostružinami a ta je také perfektní. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Flag Counter