Kari rýže s blanšírovanou brokolicí

27. června 2017 v 19:57 | Tarlla |  Bezmasé
Pro ty, kteří se ještě nesetkali s pojmem "blanšírování", tu máme nejprve malé vysvětlení. Jedná se o techniku přípravy zeleniny, která se nejprve povaří, a pak se šokem rychle schladí. To jí zaručí krásnou jasnou barvu. Dají se tak upravovat například fazolové lusky, nebo (jako v našem případě) brokolice. My si ukážeme recept na rýži s brokolicí a rajčaty. Je to jedno z mých oblíbených jídel, na které Vám budou stačit jen 3 kusy nádobí - velký hrnec, menší hrnec a pánvička.


Budeme potřebovat:

- 250 g brokolice
- 1 větší rajče
- půl cibule
- olivový olej
- 2 jarní cibulky (asi 100 g)
- polévkovou lžíci sušených rajčat naložených v oleji s česnekem
- hrst petržele
- sůl, pepř, kari
- 3 sáčky rýže

Do osolené vody vroucí vody vsypeme vrchovatou lžičku kari, pořádně rozmícháme a do vody dáme vařit 3 sáčky dlouhozrnné rýže. Do většího hrnce dáme vařit brokolici rozebranou na drobné růžičky.


Mezitím si na oleji osmahneme najemnou nasekanou obyčejnou cibuli spolu s bílou částí jarní cibulky. Vložíme pokrájené rajče a zlehka zarestujeme. Nakonec přimícháme zbytek pokrájené jarní cibulky a pořádně zamícháme. Ploténku vypneme a směs dáme stranou.

Ve dřezu pustíme z kohoutku co nejstudenější vodu, připrávíme si cedník a scedíme přes něj brokolici, kterou zároveň rychle propláchneme studenou vodou. To by mělo způsobit, že brokolice neztratí svou barvu. Můžeme ji přimíchat do směsi na pánvi.

Do velkého hrnce od brokolice dáme uvařenou rýži a předpřipravou směs rajčat, brokolice a jarní cibulky. Osolíme, opepříme, přidáme nadrobno posekanou čerstvou petržel a lžíci nakládaných rajčat. Všechno důkladně promícháme, přihřejeme a můžeme podávat.

Více o blanšírování se dozvíte zde: https://www.kucharkaprodceru.cz/blansirovani-zeleniny/




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ivča Ivča | 27. června 2017 v 21:05 | Reagovat

Tak na tohle se asi někdy zastavím, vypadá to pěkně. :)

2 vyzkousene-recepty vyzkousene-recepty | 28. června 2017 v 10:09 | Reagovat

[1]: Beru na vědomí. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Flag Counter