Rajská omáčka

27. května 2017 v 11:43 | Tarlla |  Omáčky
Stará dobrá klasika. Ráj na zemi. Asi tak bych popsala tuhle omáčku, kterou dělám opět poměrně často s příkazem: "Ale pořádně ji oslaď, ať je dobrá!" Stejně jako u mnoha dalších má každá kuchařka vychytanou "tu svou". Nu a já mám třeba takovouto. (recept v článku)



Na omáčku budeme potřebovat:

- 2 rajčatové protlaky
- červenou papriku
- olej
- 1 větší cibuli
- polohrubou mouku
- vodu
- kostku až dvě masoxu
- sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, skořici (může být mletá) a perníkové koření (nebo perník na zahuštění)
- cukr, popřípadě med

Na masové karbanátky si připravíme:

- mleté hovězí maso (kolem půl kila)
- strouhanku
- 1 vejce
- stroužek česneku
- majoránku, sůl, pepř
- trošku oleje
- hladkou mouku

Postupujeme následovně:

V míse smícháme mleté maso s vejcem, kořením, kapkou oleje i česnekem. Směs zahustíme strouhankou a moukou. Poté vyvájíme malé kuličky, které na ruce lehce "rozmáčkneme" (tvar karbanátku) a obalíme je v hladké mouce. V hlubokém hrnci (já používám pětilitrový smalt) si rozpálíme olej a karbanátky na něm orestujeme. Poté je dáme stranou a pokračujeme přípravou omáčky.

Na oleji ve stejném hrnci orestujeme nadrobno posekanou cibuli, zaprášíme moukou a trochou mleté papriky. Přidáme protlaky, zalijeme vodou, v níž už předem můžeme mít rozmíchaný masox. Vaříme i s kořením. Zároveň je potřeba hned na začátku omáčku zahustit, aby se mouka dostatečně provařila. V závěru přidáme dovařit karbanátky. Omáčku dle svých představ dochutíme (cukr, popřípadě ocet) a můžeme podávat buď s knedlíkem, nebo těstovinami.

Omáčka bude samozřejmě lepší, když bude dělaná přímo z vývaru z čistého hovězího, ale takto také není k zahození. Mrkající













 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Svatá celebrita Svatá celebrita | E-mail | Web | 27. května 2017 v 12:05 | Reagovat

Psychické znásilnění dělá z lidí idioty
Před 10 minutami    | GVKB
Jsi správně naladěný? Vše se zde točí kolem naladění, ten kdo není správně naladěný ten je rozladěný a tak má problémy které řeší pomocí, prášků na hlavu, alkoholu, tabáku, přejídání, sexu, víry v zázraky, sociální sítě na internetu, atd.

Ten kdo umí mnoho lidí dobře naladit, se zde stává pevným elitním bodem, kolem kterého se mnoho lidí točí. Naladění je jako výběr televizního kanálu, proč se nám nějaký televizní kanál líbí a jiný televizní kanál se nám nelíbí? Jde zde o to co je nám blízké, a to co je nám blízké to se nám i líbí, a na to se i naladíme.

V současnosti je zde snaha vše zakonzervovat a tak máme zakonzervované; knihy, filmy, písničky, hudbu, fotografie, obrazy, ideologie, ekonomiku, vědu, techniku, atd. vyberme si nějakou konzervu a na ní se naladíme.

Z lidí okolo nás se začínají stávat konzervy a na některé konzervě je napsáno; nadřízený, podřízený, ředitel, prezident, papež, novinář, profesor, lékař, řidič, řemeslník, atd. Často je zde snaha o to abychom se naladili na něco, co nás vůbec nezajímá, zde se jedná o psychické znásilnění, následkem takového znásilnění jsou psychické problémy, které mohou i skončit sebevraždou.

2 vyzkousene-recepty vyzkousene-recepty | 29. května 2017 v 6:58 | Reagovat

[1]: Doporučuji vzít si do ruky Pravidla českého pravopisu a pročíst si interpunkci ve větě. A navíc, tento komentář k receptu na rajskou omáčku očividně vůbec nepatří. Díky za pochopení

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Flag Counter