Grilovaný losos se smetanovou omáčkou

30. května 2017 v 13:45 | Tarlla |  Zdravě
Léto klepe na dveře a pro mě nastal čas vytáhnout gril (v bytě jen elektrický Smějící se , ale i ten je fajn). Kromě různé zeleniny a všelijakých steaků není k zahození zkusit na něm připravit třeba takový filet z lososa. Ryby z velké části nejím, ale právě po lososovi bych se utloukla. A tato varianta patří mezi mé oblíbené. Příjemně zasytí, skvěle chutná, a ještě k tomu je i zdravá!


Na 2 porce si připravíme:

- 2 filety z lososa s kůží (lépe čerstvé než zamražené)
- olivový a slunečninový olej
- 2 velké brambory
- čerstvou petržel a bazalku
- půl menší cibule
- polohrubou mouku
- smetanu ke šlehání (31%)
- vodu
- bujón
- sůl, pepř, tymián, kmín

Budeme postupovat takto:

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit tak, jak jsme zvyklí (se solí a kmínem).

Nadrobno pokrájenou cibulku na rozpáleném olejí zpěníme, zasypeme moukou a zalijeme vývarem. Vložíme nasekanou petržel s bazalkou, přidáme trochu pepře a vaříme. Až se pořádně provaří mouka, přilijeme smetanu (cca půl kelímku) a také necháme přejít varem. Omáčku podle chuti dosolíme.

Na rozpálený gril vložíme lososa ochuceného solí, pepřem, sušeným tymiánem a zakápnutého trochou olivového oleje. Nejprve pemečeme kůží dolů (asi 7 minutek) a poté z druhé strany dopečeme. Lososa nespouštíme z očí, délka závisí na tloušťce filetu, proto je potřeba ho sledovat.

Při podávání brambory přelijeme omáčkou a na samotného lososa doporučuji kapku citronu.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Flag Counter