Chodské koláče

5. května 2017 v 20:08 | Tarlla |  Sladké všeho druhu
Dnešním prvním receptem jsou chodské koláče. Mnoho lidí, se kterými jsem se setkala, se bojí pustit do vlastních koláčů. S tímhle receptem ale rozhodně není čeho se bát. Usmívající se Více v článku.



Na těsto budeme potřebovat:
- 750 g polohrubé mouky
- 110 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vejce + 1 žloutek
- 40 g kvasnic
- 125 g másla
- 250 ml mléka
- 50 ml rumu
- citron
- špetku soli

Postup:
Necháme vzejít kvásek (droždí, teplé mléko, cukr). Smícháme mouku se solí, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme jedno celé vejce, kvásek, zbylé mléko, povolené máslo a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout pod utěrkou v míse lehce vytřené oleje. Po hodině propracujeme a necháme ještě 20 minut kynout. Těsto rozdělíme na 7 dílů, z nichž vytvarujeme koláče s vyšším okrajem. Poté zdobíme dle fantazie náplněmi. Okraj potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme na 180 °C asi půl hodiny (do zrůžovění okrajů).

Tvarohová náplň:
Suroviny: 3 měkké tvarohy, 125 g másla, 2 bílky, 70 g cukru krupice, 125 ml smetany ke šlehání, vanilkový cukr, citronovou kůru, 2 lžíce rumu
Postup: Do tvarohu přimícháme cukr, smětanu, rum, změklé máslo a citronovou kůru. Vyšleháme a na závěr přídáme bílkový sníh.

Jako další náplně se mi osvědčila například jablečná povidla. Samozřejmou klasikou je mák, popřípadě normální švestková povidla.

Pokud koláče "neujíte", není problém zamrazit je a vyndat později, když se třeba objeví nečekáná návštěva Mrkající


Přeji mnoho zdaru a dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Flag Counter